Τεχνολογία

Καθαρισμός Χαλιών με Μοντέρνους & Παραδοσιακούς μεθόδους

Ο καθαρισμός των χαλιών, είναι απαραίτητος για φροντίδα, την περιποίηση των χαλιών με σκοπό να αφαιρεθούν οι λεκέδες από βρωμιά, άμμο, παράσιτα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να βρεθεί πάνω στο χαλί του.
Ο καθαρισμός συνήθως επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους, τόσο με τα σύγχρονα μέσα όσο και παραδοσιακές μεθόδους. Όλοι οι επαγγελματίες ταπητοκαθαριστές αναγνωρίζουν το κάθε χαλί από τον κατασκευαστή του, την ποιότητα του, την παλαιότητα του, την υφή και την κατάσταση που βρίσκεται δηλαδή πόσο καλό ή κακό συντηρημένο είναι το χαλί, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να μπορούν να το αξιολογήσουν.
Ο καθαρισμός χαλιών από έναν επαγγελματία του χώρου θεωρείται από πολλούς πολυτέλεια ιδίως στην σημερινή εποχή και έτσι προσπαθούν ή σκέφτονται ότι θα καθαρίσουν μόνοι τους τα χαλιά τους. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε εύκολο και κυρίως ότι μιλάμε για ένα χαλί που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες από κατασκευής του (ποικιλία χρωμάτων υφή,πάχος κτλ).
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες πρωτοπόρες μεθόδους στον καθαρισμό των χαλιών καθώς και νέες τεχνολογίες σε διάφορα προϊόντα που κάνουν το χαλί ανθεκτικό χωρίς να φθείρεται τόσο εύκολο με την πάροδο των χρόνων. Την εμφάνιση τους έχουν κάνει οι «πράσινες πρακτικές» που δεν μολύνουν το περιβάλλον αλλά συγχρόνως δεν είναι και βλαβερές για τον επαγγελματία ταπητοκαθαριστή που εισπνέει διάφορες ουσίες κατά τον καθαρισμό του χαλιού.
Οι περισσότεροι στον μοντέρνο καθαρισμό χαλιών χρησιμοποιούν τον Στεγνό καθαρισμό του χαλιού με την βοήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων για να κάνουν σωστά την δουλεία τους. Τα μηχανήματα λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες κρατώντας τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά εφαρμόζοντας ένα είδος στεγνού καθαρίσματος.
spot10Σε περιπτώσεις που οι λεκέδες δεν υποχωρούν με την χρήση του στεγνού καθαρισμάτος μέσω του μηχανήματος παρεμβαίνει το ανθρώπινο χέρι. Χρησιμοποιώντας κάποια καθαριστικά – απορρυπαντικά ή αλλιώς γαλακτωματοποιητές που διασπούν τους λεκέδες σε μικρότερες
επιφάνειες διεισδύουν μέχρι τις ίνες του χαλιού. Αποφεύγονται χημικές ουσίες που πιθανόν να μπορούν να διαλύσουν κάθε ίχνος λεκέ εύκολα και πολύ γρήγορα και αλλά με μεγάλη σιγουριά θα δημιουργήσουν ζημία στο χαλί (μελλοντικά). Το χαλί σίγουρα θα αρχίζει να χάνει με τον καιρό την λάμψη του και φυσικά ένα μέρος της αξίας του αφού θα έχει υποστεί μια μικρή ζημία.
Συνεπώς ο συνδυασμός μοντέρνου και παραδοσιακού τρόπου είναι ο ιδανικός για τον καθαρισμό των χαλιών. Ο παράγων άνθρωπος είναι σημαντικός γιατί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του κάθε επαγγελματία δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα μηχανήματα όσο εξελιγμένο και ανεπτυγμένο θεωρείται τεχνολογικά.